Film/video: de 16

de 16 - Limburg

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Hendrik – Rik – Coninckx heeft het gehad met clichés. En zeker die over Limburgers. “Wij zijn goedlachs, gemakkelijk en eten graag vlaai, dat is wat de rest van Vlaanderen van ons denkt”, aldus Coninckx. “Maar ze onderschatten ons, want wij zijn een volk. Wij spreken allemaal hetzelfde dialect, tot in Aken. Wij Limburgers zijn de Koerden van de Lage Landen, wij strijden als de Peshmerga, maar dan zonder wapens. Want sla maar eens iemand de kop in die zegt: ‘wilt ge een stukske vlaai.’ Of die clichés ook op Coninckx zelf slaan? Nee hoor, hij knokt zijn weg naar de politieke top, want “het is hier een krabbenmand in Limburg”.
Klinkt dit realistisch? Dan zijn de makers van de satirische politieke reeks De 16 in hun opzet geslaagd. Rik Coninckx (gespeeld door de Limburgse acteur Kris Cuppens) is in de reeks staatssecretaris, toegevoegd aan het kabinet van vice-premier Kennis. In de echte regering is het de functie van Theo Francken. De reeks wil ook komaf maken met een aantal clichés over bevolkingsgroepen. “Daarvoor zijn extra filmpjes gedraaid, die niet op tv te zien zijn”, zegt regisseur Willem Wallyn. “De eerste bijdrage - over Limburgers – lanceren we via Het Belang van Limburg, die over vrouwen via een vrouwenblad,… We zijn nieuwsgierig naar de reacties op de sociale media.”

copyright: Het Belang Van Limburg 

Film/video: de 16

trailer "de 16"(shot on I-phone & Sony Alpha 7)

“ Politieke voetzoekers? We gaan iets zwaarder nodig hebben in de Wetstraat. Een budgettair Dresden.
Charles Van Praet

Na Bevergem en Clinch brengt Canvas later dit najaar opnieuw een eigenzinnige en onderscheidende fictiereeks. De 16 is een serie over de machtsspelletjes in de coulissen van de Wetstraat. De reeks combineert drama met comedy. Ze werd geschreven door Wouter Verschelden en Willem Wallyn, die ook de regie voor zijn rekening neemt. De reeks wordt gefilmd met iPhones en krijgt ook een crossmediaal verlengstuk online en op de sociale media.

Regie: Willem Wallyn
Cast: Michael De Cock, Jan Hammenecker, Dries Heyneman, Boris Van Severen, Andrew James Van Ostade, Isabelle Van Hecke, Kris Cuppens, Ikram Aoulad & Ludo Hoogmartens
Productie: ?#‎W2? voor ?#‎Canvas?

DOP+ Cam: Lou Berghmans
Cam-assstent + DI-manager: Mathijs Van Gonnissen
Gaffer: Dries De Paepe en Maxime Van Buggenhout