Film/video: WEEK VAN LIEFDE

Heruitzending portret JEANNE BRABANTS (Canvas)
Regie: Stijn Meuris

In de reeks 'Week van Liefde' had Wim Opbrouck gesprekken over de liefde met vijf oude en sterke vertellers: vijf vrouwen, de jongste is 65, de oudste is 89 jaar oud. In de vijfde aflevering was dat Jeanne Brabants, die toen 84 jaar oud was.
In de jaren 20 en 30 is het niet evident om danseres te worden in Vlaanderen. Het beroep heeft geen al te goede reputatie en er is geen officieel balletonderwijs. Uiteindelijk komt Jeanne Brabants bij de privéschool van Lea Daan terecht, die moderne dans onderwijst volgens de methode van Rudolf Laban.
Daar leert ze ook haar grote liefde kennen, de meer dan 10 jaar oudere radiopionierBert Van Kerkhoven. Ze trouwen in volle oorlogstijd en zijn actief in het verzet en de socialistische beweging. “Voor ons is de oorlog een fantastische tijd geweest. We hebben daar veel uit geleerd”, zei Brabants daarover.
De passie voor dans gecombineerd met de liefde voor een man,alleen Jeanne Brabants kan het zo mooi verwoorden. De 'Pas de Deux', de grote liefdesverklaring in de dans, is voor Jeanne altijd het ultieme moment geweest. Als choreografe en als danseres.
Haar man Bert Van Kerkhoven gaf haar de kans om haar liefde voor ballet te combineren met een gezin. Zij en Bert inspireerden elkaar, ze waren zielsverwanten. Jeanne is 20 jaar weduwe en ze praat nog iedere dag met hem. Dit vertelt ze in 2005 in het programma 'Week van Liefde' aan Wim Opbrouck.